Print this page

Vsat? Of toch maar niet?

Door de drastische tariefverhogingen van de “oude” Inmarsat diensten, zoals Sat-B, Mini-M en Fleet 33/77 wordt het financieel gezien al snel aantrekkelijk om over te stappen naar een moderner platform. De vraag is dan: wordt het Fleet Broadband (FBB), Iridium Open Port (IOP) of maakt u de stap naar Vsat?

De meeste Vsat-leveranciers benadrukken dat het dataverkeer tussen wal en schip drastisch toeneemt. Dat is op zich correct. Maar in absolute zin is voor de meeste schepen de zakelijke databehoefte te klein om Vsat/breedband te rechtvaardigen. De kans is erg groot dat uw schepen gemiddeld minder dan 100Mb per maand verbruiken....

Het is dan ook logisch dat minder dan 10% van de wereldwijde vloot Vsat aan boord heeft. En dat is inclusief passagiersschepen, waarvoor Vsat een bron van inkomsten is. Dus laat u niet misleiden door advertentie campagnes waarin soms de indruk wordt gewekt dat u achter loopt als u geen Vsat gebruikt. De keuze voor Vsat moet gemaakt worden op rationele gronden. De kans is groot dat voor uw schepen FBB of IOP afdoende zijn. Alleen als u in ruime mate Internet wilt aanbieden aan de bemanning, dan kunt u tegen (financiële) grenzen aanlopen. In dat geval kan het lonen om te investeren in Vsat. Zeker als u verwacht dat een deel van de kosten wordt opgebracht door de bemanning.

Als u Vsat overweegt, neem dan naast regulier Vsat zeker ook KVH Trackphone en Inmarsat Global Xpress (volledig operationeel begin 2015) mee in uw afwegingen.

John Pigmans / 25 februari 2014

Last modified on Tuesday, 25 February 2014 13:58